Sømmerlige damer i Arusha

Nytt initiativ fra MAP-givere i Norge gir enker i Tanzania inntekt. Tre ganger i uken samles HIV-smittede enker for å sy til livets opphold.

– Det betyr mye for meg å kunne være en del av denne gruppen, og vi kan dele jobb, bekymringer, håp og fremtid. Jeg kunne ikke håndarbeid før jeg startet her, og jeg setter stor pris på muligheten jeg får til å kunne tjene noen kroner for mat og husleie. Det sier Anjelia Sauimu Abedi, en av damene som har vært med i kvinnegruppa i Tanzania siden oppstarten i april 2014.

Tre ganger i uken samles et tjuetalls kvinner seg til kvinnegruppa i Mbauda. Alle kan fortelle at de føler seg overrasket over måten de blir behandlet på gjennom å bli støttet og driftet av MAP og initiativtaker Sara Hagen.

øvingsluer2Sygruppa har fått inn en bestilling på heklede luer fra Norge, og øver seg for at resultatet skal bli perfekt.

verdigheten tilbake
Alphonsina Mtei blir daglig diskriminert av lokalsamfunnet fordi hun har AIDS. Når hun kommer til sygruppa, sier hun at hun føler seg som et vanlig menneske.

– Fordi jeg har AIDS, blir jeg diskriminert av naboer og bekjente. Men når jeg kommer hit, føler jeg meg velkommen og blir behandlet som et vanlig menneske, forteller Alphonsina Mtei. Hun fikk i 2008 beskjed om at hun hadde AIDS og har siden da slitt med både liv og helse. Det er hun ikke alene om. Alle kvinnene som sitter rundt bordet med hvert sitt håndarbeid er AIDS-syke, og har derfor vanskelig for å få en jobb. De er også enker, og har barn og barnebarn de er nødt til å forsørge. En gang i måneden får de gratis medisin på sykehuset, men for at den skal virke, må de ha næringsrik mat. Når de kommer sammen i kvinnegruppa får de en liten dagslønn og et måltid. Tanken er at damene skal kunne forsørge seg selv og sine til livets opphold.

– Vi gir dem en liten dagslønn, og i tillegg får de selge produktene de produserer selv. Vi kan kjøpe inn materiale, og det finnes flere turistbutikker i Arusha som er interessert i håndlagde, lokale varer, sier initiativtaker Sara Hagen. Hun er utdannet skredder, og sammen med ektemannen Stig Hagen er hun engasjert i MAPs arbeid i Arusha i Tanzania.

sara hagen
Sara Hagen leder to kvinnegrupper for HIV-smittede damer i Arusha, Tanzania. Hun har på seg smykker og øredobber som er håndlaget av kvinnene.

Videre kan Sara Hagen fortelle at selv om alle enkene i kvinnegruppa bærer på en alvorlig sykdom, har hun sett en stor utvikling i kvinnenes liv siden oppstarten av gruppen i januar i år. – Noen ganger kommer damene skjelvende og sultne til gruppen, men alltid full av humor. Og etter et måltid, litt latter og en forsikring om at vi ønsker å være her for de, er de som nye mennesker. I tillegg til denne kvinnegruppen, har vi nettopp startet opp et samarbeid med en gruppe masai-kvinner, som skal produsere smykker for en kvinnegruppe i Tønsberg. Smykkene skal selges hjemme til inntekt for arbeidet her ute, avslutter Sara Hagen.

De to gruppene i Arusha er startet opp og driftet av MAP. Hensikten er at kvinnene skal kunne stå sammen for å leve livet med en verdi, og at de har en jobb med nok inntekt til å kunne forsørge seg selv og sin familie.

produkter
Masai-kvinnene produserer blant annet perleprodukter.

 

 

 

 

Comments are closed.